Все, що потрібно знати про штучний інтелект сьогодні


Якщо цікаво, то всі фото можна знайти в одному файлі

2008 рік

Досягла кульмінації столітня історія технології розпізнавання голосу. Ми зібрали купу знань  від IBM Shoebox, який ще 60 років тому розпізнавав 16 різних слів до секретних технологій розпізнавання голосу часів холодної війни від ФБР та Агенції нацбезпеки. Цей масив даних став у пригоді Google, і 2008 року вони випустили Voice Search App, провісник сучасного Google Assistant.

Завдяки власному алгоритму від Google, розпізнавання мови не тільки транслює голос у текст, але й враховує персональні дані та контекст користувача. Простіше кажучи, після фрази «Де найближчий банкомат?» штучний інтелект нарешті враховував вашу геолокацію. Принцип роботи технології був досить простим: голос конвертувався у файл, летів до серверів Google, проганявся через пошуковик і повертався до вас файлом результату, який розшифровував застосунок. Нинішні Amazon Alexa чи Siri неможливо було б уявити без цієї технології.

2014 рік

Не встигли онуки Тюрінга зіграти весілля, як створений ним тест легко пройшов Ґеник Ґустман  чат-бот, одним із розробників якого був українець Євген Демченко. Чат-бот видавав себе за 13-річного хлопаку з Одеси, який любить свою морську свинку, і чий батько працює гінекологом. У розмові Ґеник вдавав необізнаність школяра і навмисне робив типові граматичні помилки, чим вводив багатьох співрозмовників у оману. Інтерв’ю з Ґустманом можна прочитати тут, проте поспілкуватися особисто наразі неможливо  права на нього викупила медична корпорація. Утім, для цікавого досвіду ви можете почати листування з Cleverbot  конкурентом Ґеника, який теж був близьким до проходження тесту Тюрінга.

Того ж 2014 року Google почав інвестувати мільярди і мільярди доларів у самокеровані автівки зі ШІ, а Skype успішно запустив онлайн-переклад мовлення під час розмови. Чи є це початком нової бульбашки ШІ, чи технології все ж таки виправдають наші очікування? Запрошуємо до роздумів над цим наших читачів, а зі свого боку лише наведемо кілька цифр для розуміння цілісної картини.


Цифри

4 млрд гаджетів сьогодні облаштовані технологією штучного інтелекту. Найчастіше це система розпізнавання голосу.

За 6 років очікується зростання ринку програм зі ШІ у 50 разів, з 1,4 млрд $ до 59,8 млрд $.

Очікуване зростання світового ВВП 2030 року завдяки ШІ сягне майже 16 трильйонів доларів.

38% професій у США будуть неактуальними через розвиток штучного інтелекту.

Більш ніж половина топменеджерів США використовують технологію для аналізу ефективності своїх працівників та бізнес-процесів компанії.

2020 року кожен третій бізнес матиме у штаті хоча б одного робота, наприклад чат-бота для продажів.

До того ж часу у світі працюватиме сумарно 1 млрд камер, що будуть розпізнавати обличчя і порівнювати його з базами правоохоронців.

Понад 30 тисяч життів на рік мають врятувати машини з автопілотом.

Країна-лідер із розвитку ШІ  Сполучені Штати  інвестувала 10 мільярдів доларів  дослідження і розвиток технології. Водночас Китай щороку реєструє дедалі більше патентів. Очікується, що за наступні 5 років їхня кількість зросте вдвічі.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Чого не вистачає у Концепції розвитку штучного інтелекту в Україні?